Året som har gått

Snart åker vi, så detta blir med största sannolikhet årets sista blogginlägg. När jag är hemma igen är det 2008, ett år som ska bli det bästa någonsin.
2007 har bjudit på många spännande upplevelser. Jag har träffat en massa nya människor och vunnit vänskap som växt sig starkare än vad jag någonsin kunde ana. Jag har sett spännande platser och varit med om upplevelser som jag aldrig kommer att glömma. Jag har varit med om både med- och motgångar, jag har förlorat en släkting men har i de svåraste stunderna insett vilka mina sanna vänner egentligen är. Jag har med er hjälp kommit på rätt köl igen, och jag har lärt mig vad som är viktigast i livet.
Tills vi hörs igen; gott nytt år på er allihopa, vi ses igen 2008!


Röstat och klart

Så var de nominerade till P3 Guld 2008 granskade från topp till tå, och så här föll mina röster.

  • Årets nykomling - Those Dancing Days
  • Årets manliga artist - Lars Winnerbäck (den enda värdiga motståndaren i kampen om priset skulle väl i så fall vara Jens Lekman, men att Mange Schmidt och Danny ens är nominerade - var det inte årets manliga som skulle koras?)
  • Årets kvinnliga artist - Miss Li
  • Årets låt - "Vi kommer att dö samtidigt" med Säkert! (här var det riktigt svårt, men Sahara Hotnights "Cheek to cheek" fick till slut se sig besegrad
  • Årets grupp - kent (ett självklart val, men det ska tilläggas att årets nominerade verkligen är värdiga vinnare allihop. The Ark, Mando Diao, Sahara Hotnights, Shout Out Louds - det har varit ett bra 2007)
  • Guldmicken - Salem al Fakir
image98

Beviset

Nu är det fastställt, jag bör inte skaffa mig nån större lust att bli officer. Så det så.

image97

Idre here we come

Tidigare idag slog det mig att det är imorgon det är dags. Imorgon är det dags att packa väskan, hoppa in i bilen och åka mot nordligare breddgrader. Kanske rättare sagt att ha väskan packad, men som det ser ut just nu verkar det inte särskilt lovande. Min väska är inte ens framtagen, men däremot är skidbrallorna och brillsen utlånade av fröken Månsson till den debuterande fröken Bromèe. Det ska bli väldigt intressant att se hur mitt första åk nerför pisten kommer att se ut.

Möte med det förgångna

Efter gårdagen vet jag bättre vad som menas med julens hemvändartider. Ibland träffar man nämligen dom som man minst av allt hade trott att man skulle träffa, och ibland är ett sånt möte synonymt med ett kärt återseende.
I vilket fall var det ett sådant återseende igår, och i och med ditt uppdykande blev man åter påmind om den tiden för exakt två år sedan. Det var då jag fick inblick i hur ett liv tillsammans med någon kan vara, och även om det som var vårt efter ett tag rann ut i sanden så hade vi i alla fall en bra stund tillsammans.
Ibland övergår vänskap till kärlek och ibland övergår kärlek till vänskap. Det är inte många gånger som det sistnämnda alternativet blir särskilt eller alls bestående, men ibland funkar det faktiskt. Det är väl en upplyftande tanke.

Festakuten?

Sagt och gjort - det där med annandag jul verkar ha större potential än vad jag faktiskt hade trott. Nu är jag övertalad, Madde och Marina har genomfört sin övertalningskampanj med önskvärt resultat och det blir utgång för min del med.
Just nu har jag däremot ingen aning om vad jag ska ha på mig, och eftersom dagens mellandagsrea inte resulterade i någonting alls (!) så har jag inte heller några större möjligheter att ha på mig något nytt. Längst in i garderoben har jag dock hittat en möjlig kandidat, men efter krissamtalet med Madde och att jag börjat undra om kreationen kanske visar lite för mycket hud är jag inte lika säker. Jag vill ju inte göra en Elisabeth, dvs ställa till en ordentlig scen genom att tappa hela tubtoppen inne på Gulecs, så antingen får jag se till att hitta nåt annat eller helt enkelt bara dra nytta av min idérikedom. Helst innan klockan slått nio.

I valet och kvalet

Kvällen då det var dags att ta sin tillflykt från allt vad släktingar och jul heter passerade mig alldeles obemärkt. Juldagssvirandet var ingenting som för stunden lockade särskilt mycket då det räckte gott och väl med det underhållande samtalet från Jönne som av ren principövertygelse om att nycklarna var stulna ropade ut en mängd ilskna könsord. Annandag jul däremot, den har potential.


Wellness in the air

Efter en avkopplande spa-kväll börjar min huvudvärk så smått att ge med sig. Tema Wellness har stått på schemat på Lindvägen i afton, och efter varmdusch, peeling, återfuktning och ansiktsmask mår min hy nu alldeles ypperligt.
Appropå ansiktsmasken så var det egentligen bara de symboliska gurkskivorna som fattades, sen hade det varit komplett. Men jag bjuder på denna, det gör jag faktiskt.

image96

Julaftonsresumé

Så här dagen efter julafton infinner sig en känsla som närmast kan liknas vid en jobbig bakfylla. Mitt huvud värker något så extremt att jag nästan börjar undra om det är en ilsken tomteorkester som går loss med sina trumpinnar där inne, och ända sedan jag sömndrucket slog upp mina ögon imorse (läs förmiddags) så har huvudvärken förföljt mig likt en ihärdig stalker.

Tillbaka till gårdagen. Igår firades en av de mysigaste julaftnarna på länge, och mycket av det beror väl på att den firades hemma hos mormor och morfar precis som den alltid gjorde förr. I vanlig ordning bänkade vi oss framför Kalle vid tretiden, vartefter vi minst lika ivrigt följde upp tv-tittandet med "Kan du vissla Johanna?" medan vi traditionsenligt inväntade familjen Lennartsson.
När samtliga släktingar slutligen hade anlänt fortsatte kvällen med julmat och pysmys, och när det sedan var dags för julklappsutdelningen så riktades många lyckliga ansikten mot morfar som efter de senaste årens bojkotter valde att damma av den gamla tomtedräkten.

För min del innehöll julklapparna bland annat tillökning av resekassan, en dockstation till iPoden, den högt eftertraktade morgonrocken, diverse skönlitteratur, säsong 2 av One Tree Hill och nya kläder. Jag var helt klart nöjd, och det var också kul att se att mamma och pappa verkligen uppskattade sina julklappar i form av mp3-spelaren och Kosta Boda-glasen som deras dotter så snällt hade gett till dom.

Imorgon ser det ut som det bär av på mellandagsrea, och även om min budget för närvarande är ganska begränsad hoppas jag ändå fynda något att utöka min garderob med. Om inte annat så är det väl läge att investera i de sista förberedelserna inför nyårsresan till Idre, men mer om detta lär väl dyka upp imorgon.
Nu ska jag nämligen rikta in mig på att övervinna min huvudvärk. Det är du och jag, alvedon, och tillsammans ska vi nog utföra stordåd.


Och förresten, god jul

Tidigare idag markerade jag slutet på ett drygt sex års långt äktenskap, och det var ett farväl som gjorde otroligt ont att behöva ta. Har man levt sida vid sida och haft en person i ens närhet så är avsked en svår sak att ge sig i kast med, och som en klok människa en gång sade så innebär ett farväl att en del av en själv dör. Man säger hejdå, man saknar och man dör en smula.

Även om jag ända sedan vårt första möte vetat om att denna dagen skulle komma, så har jag ändå på något naivt sätt hoppats på att det skulle gå att slippa. Någonstans trodde jag att vi skulle ha makten att skjuta upp vårt farväl, att det som var vårt skulle pågå i det oändliga och att det inte skulle finnas något att kalla för slut.
Jag antar att verkligheten hann ikapp mig i samma stund som vårt äktenskap närmade sig sitt klimax, och även om vår sista tid tillsammans har innehållit mycket tårar och blandade känslor så hade jag ändå aldrig kunnat förutspå hur allt skulle kännas då tiden var inne. Det var ett farväl som sved i mitt hjärta, och vad som än händer så kommer du alltid att finnas kvar inom mig.

Du är och kommer alltid förbli mina drömmars man - skulle jag insupa Amortentia så skulle jag känna doften av storslagna äventyr, det spretiga kolsvarta håret, adrenalinet efter en avverkad quidditchmatch och förminnelse av det mod som bara Pojken som överlevde kan uppnå.

Jag älskar dig Harry, och det kommer jag alltid att göra.


Rimstuga och lillejul

Det är paus i Bingolottos uppesittarkväll och jag tar min tillflykt till bloggosfären. Imorgon är det julafton, och kvällen innan firas på precis samma sätt som den har gjort i alla andra år.
Det finns en typisk medelsvensson inuti mig vars hjärta klappar troget för allt vad traditioner heter, och kvällen före julafton ska tillbringas med bingospel med mamma medan pappa har somnat ifrån såväl Olof 62 som Ivar 21. Så har det varit i alla år, och så ska det förbli. Dock måste jag erkänna att det var bra mycket roligare på Lokets tid då Bingoberra hoppade i takt till programmets signaturmelodi och då lådorna markerades med en dekorativ docka och varierande landskapsblommor. Det är som dom säger; det var bättre förr.


Tjuvstartad julafton

Nyss hemkommen från Järngängets årliga julmys, och det blev en himla trevlig kväll som förutom just det julrelaterade kom att handla om Finding Neverland, Centralskolan och Magnus Betnér.
Efter julklappsutdelning stod det klart att jag ska lära mig att göra hemlagad glass, Carro ska bli en äkta chokladfinsmakare, Johanna ska höja mysfaktorn med den dekorativa ljuslyktan, Emelie ska skratta hejdlöst på Robin-föreställningen, Månsson ska uppleva lyx och glamour redan i duschen och Emmi ska kyssa tomten och ta del av en mängd makabra uppdrag. Det kommer minst sagt bli ett nytt och spännande år.

Nu tändas tusen juleljus

Efter dagens tripp till Lund är nu faktiskt alla julklappar fixade. Herregud, det här hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tänka mig då jag för bara en vecka sedan befann mig i ett väldigt uppgivet tillstånd av ångest och pessimism. För en vecka sedan kunde jag för min inre syn föreställa mig en julafton med ett gäng besvikna nära och kära, en julklappssäck som var alldeles tom på paketer täckta av "God jul önskar Linda" och (kanske allra mest) tårfyllda ögon och uppsagda vänskapsband.

Även om den gamla klyschan om att "det ju är tanken som räknas" så går det inte att komma ifrån att vi lever på 2000-talet och i ett konsumtionssamhälle utan dess like. Hur många är det egentligen som högtidlighåller julafton som ett minne av Jesus födelsedag, och hur många barn känner överhuvudtaget till berättelsen om krubban i Betlehem?

På min tid (jag gillar att föreställa mig själv som en del av en äldre och lite klokare generation) gjordes det studiebesök till domkyrkan i Lund där vi i skenet från de tusen juleljusen ivrigt samlades framför julkrubban och lyssnade till själasörjarens kollegiala budskap om julevangeliet och Herodes som skulle skattskriva. Även om vi kanske inte förstod allting just för tillfället, så var det i alla fall någon typ av värme och solidaritet som fyllde våra barnahjärtan, och frågan jag ställer mig är om det finns något kvar av sådant nu, eller om evangeliet har fått se sig besegrat av Grinchen och kommersens domestiker?

Årets julkort

Idag kom det julkort med mejlen från IS Düsseldorf, och när man ser image94
våra kära ambassadörer och organisationsansvariga stå där vid
bron på Königsallee är det inte utan att man längtar tillbaka.
Tiden i Düsseldorf var verkligen något speciellt, och även om jag
inte kan påstå att jag saknar Douglas särskilt nämnvärt så saknar
jag i alla fall hela staden och livet som vi levde där nere.

Jag saknar Susanne och Jeff, jag saknar de vilda partynätterna i Altstadt, jag saknar känslan över att vara utanför min vardag, jag saknar den bedårande utsikten från TV-tornet i Medienhafen, jag saknar Iggy och DJ, jag saknar människorna och att få uppleva ett land utan att vara turist,  jag saknar kyrkklocksimitationen när man färdades genom staden med Straßenbahn, jag saknar det respektingivande med att faktiskt vara svensk, jag saknar våra traditionsenliga lazy Sundays och jag saknar till och med den uttjatade shoppingen på Kaufhof.

Vår praktiktid i Düsseldorf kommer jag verkligen minnas som det mest vettiga från mina tre års studier på den internationella profilen på Berga, för det är ju trots allt när man får komma ut och uppleva det verkliga livet som man lär sig mest om sig själv och om andra.

Även om detta julkort fick en att minnas tillbaka till månaden i Tyskland med allt vad den innebar, så kan det ändå inte riktigt mäta sig med julkortet skickat från våra Australien- (och för nuvarande Nya Zeeland)resenärer.
Tills vi ses igen; fortsätt att bli utelåsta på svindlande brandtrappor, fortsätt att bli stoppade av knarkhundar på passerade flygplatser och fortsätt att njuta av livet ute i världen.

image95

Garderobsbekymmer

Dan före dan före dan före dan före dopparedan. Blev det rätt nu? I vilket fall som helst så börjar det närma sig  - inte för att jag är något slaviskt rättesnöre eller nedräknare, utan mer för att kartlägga de kommande dagarna.
Efter att jag aningen förkrossat insett det faktum att min garderob under en längre tid har varit drabbad av en högst kaotisk oreda (tro mig, när morgonrockar och polotröjor får dela plats med bag-in-box-vin så vet man att det gått för långt) har jag nu bestämt att ägna dagen åt en omfattande utgallring.
Kanske skulle julfaktorn höjas ännu lite mer genom stämningsfull bakgrundsmusik medan jag ger mig i kast med min kära
Aneboda - åtminstone skulle det ju glädja min mamma som antagligen allvarligt börjat befara att hon fått en dotter som är släkt med Grinchen.

Chicago

I fell in love again
all things go, all things go
drove to Chicago
all things know, all things know
we sold our clothes to the state
I don't mind, I don't mind
I made a lot of mistakes
in my mind, in my mind

We're so glad it's christmas vacation

Så var det äntligen lov. Den 19 december 2007 kommer för alltid vara historiskt och leva kvar som dagen för början på mitt livs sista jullov. När man tänker efter är det ganska absurt, för att inte säga bisarrt, hur fort de senaste åren faktiskt har sprungit iväg. Jag menar, visst har det känts som pest och pina och enormt jävla sävligt vissa stunder, och ibland (ja, faktiskt ganska ofta) har det verkat som om tiden innanför skolans väggar har fastnat på repeat. Men trots allt detta så går det inte att undvika det faktum att år efter år faktiskt har avlösts av varandra och att vårt 2000-tal snart ska uppgå i oktett. Snart är det verkligen 2008, ett år som ska komma att bli det största hittills i mitt liv.

På vilket sätt inleder jag då mitt livs sista jullov? Jo, tillsammans med alvedon, halstabletter och ett uppdraget täcke. På det hela taget kunde det varit mycket, mycket bättre, men med tanke på att min plågande huvudvärk med allra största sannolikhet inte kan vara bestående under två veckors tid så har jag ju i alla fall ett tillfrisknande att vänta runt hörnet. Dessutom siktar jag på att bli frisk redan på fredag, kanske till och med imorgon.

Innan mitt kritiska tillstånd hann bryta ut ordentligt kunde jag ägna dagen åt framgångsrik julklappshandel på Burlöv Center. I och med detta geniala drag är nu samtliga julklappar införskaffade, förutsett att mina kalkyler stämmer till punkt och pricka.
Förutom att slå ett slag för min givmilda och solidariska sida passade jag även på att investera i min kommande julaftonsstass. Jag vet inte riktigt varför, men i år känns det nämligen annorlunda och långt mycket mer lovande med julen än vad det gjort på många år. Inte alls i samma kaliber som när man var liten förstås, men det hänger ju säkert ihop med avsaknaden av såväl de tindrande ögonen, barnasinnets magi och en jul med Arne Weisse.
Men ja, i år känns det lite i alla fall, och det räcker bra för mig.

Kvällskvistsenergi

Min planerade slappekväll blev egentligen något helt annat än jag tidigare hade tänkt mig. Det som började så pliktskyldigt genom dvd-mys (och frånsomnande från King Arthur som jag nog aldrig kommer att se klart, i alla fall inte inom den närmaste tiden) skulle snart komma att avbrytas till förmån för msn-konversationer och bilddagboksstrapatser. Med andra ord är jag inte förvånad, men vad jag däremot blev extremt förvånad över var min plötsliga och allt mer tilltagande överskottsenergi. Viljan att producera endorfiner växte sig allt starkare, kroppen fullständigt skrek efter fysisk aktivitet och stimulans och innan jag visste ordet av befann jag mig ute i löparspåret iklädd en extremt icke-charmerande utstyrsel i form av en historia blandad med toppluva, uppdragna strumpor, urtvättad hood och attraktiva pantalonger. Vilken tur att man bor på ett ställe där man knappast riskerar att bli sedd med tanke på att lokalbefolkningen ägnar all sin tid åt att spela inomhusboule eller virka Röda Korset-dukar.

And so this is christmas

Efter en dag av religionsprov, danska julesvin samt en underhållande biltvätt med unge herr Jönsson är det åter dags att summera. Dagens bottenskrap var väl således min totala avsaknad av tidsuppfattning tidigare i eftermiddags, men även om jag var grymt frustrerad över att ha feteignorerat min tidiga buss kunde jag i alla fall samla tillräckligt med optimism för att göra något bra av mitt klavertramp. Den totalt bortkastade timmen kunde jag ju framgångsrikt ägna åt ett besök på Intersport för att byta mitt inköpta underställ - och ja, jag är jävligt kort och får finna mig i att normala storlekar är på tok för långa för mig. Tacka gud för centilong!
Imorgon stundar som bekant julavslutning i skolan, och under mitt och Tozz samtal tidigare idag kom vi glatt fram till det faktum att man ju inte kommer att behöva gå upp överhuvudtaget på torsdagmorgon. Jag älskar jullov, jag älskar det riktigt mycket. Jag är dessutom beredd på dess ankomst.

Realitetens kapplöpning

Så satt man här igen. I symbios med de sömndruckna ögonen, det överarbetade förståndet och den sinande fliten håller jag på att avrunda åter en måndag och åter en början på ännu en vecka. Förutom provet imorgon så är det nära nu, jag kan urskilja epilogen och terminens grand final. Ett enda prov, sen är hösten på Berga äntligen till ända.
Dagen idag har inneburit införskaffande av förberedande balkunskaper, och under ledning av den dansante herr Jogstad förvandlades skolans idrottshall till ett sprudlande dansgolv. En efter en betades dom av - foxtrot, vals, schottis och bugg - och framåt eftermiddagen var samtliga adepter ordentligt dresserade.
Här och nu ska jag återgå till mina göromål av strävsamma religionsstudier varvat med Yellow Label. Det kommer bli en lång afton.

Sleepless in Seattle

Jag kan inte somna, jag saknar det glömda för mycket.

Dedication


Systematisk självömkan, del II

Suck. Den djupaste sucken som denna värld någonsin uppmätt, någonsin och med allra största säkerhet ever.
Egentligen vill jag bara ha fullkomlig lugn och ro, även kallad definierad harmoni i mitt liv just här och just nu. Dessvärre så funkar inte dessa ambitioner i en vardag som präglas av måsten och förpliktelser, men någonstans någonsin sätter jag allt mitt hopp till att en dag uppnå dessa ambitioners slutmål. Ungefär någon gång då samhällets syn på lycka och framgång iklär sig mänskliga former.

Decembermys

Vår heldag i Köpenhamn blev precis så trevlig (och kanske framförallt precis så händelserik) som vi tidigare hade förutspått. Efter att vi samlats hemma hos Nilla för vidare avfärd söderut var ingenting sig likt, och när vi hoppat in i bilen hade vi också påbörjat vår roadtrip över bron och mot den danska huvudstaden. Även om vi saknade den traditionella skivan Allsång i bilen så lyckades vi ändå med gemensamma kraftansträngningar göra bilturen till en underhållande sådan, och när vi nått vår första destination i form av Fields var vi alla redo för några timmars shopping.

Ett antal intervaller av sextiominutare senare hade våra enda utgifter kommit att bestå av parkeringsavgift och en thaibuffé, men även om inte köpcentrumets utbud riktigt hade levt upp till våra förväntningar så var vi ändå nöjda med besöket. Det hade ju trots allt genererat i ihållande skrattattacker efter såväl det vilseledande källarplanet som den för några oidentifierbara bläckfisken, men även om dessa faktum vägde tungt så var vi ändå redo att bege oss vidare mot resans egentliga huvudsyfte; julen på Tivoli.

När vi väl anlänt till Tivoli (efter att återigen passerat den skumma indiska restaurangen/baren utan dörr) blev vi alldeles överösta med otaliga tomtar, en och annan nissehue och mängder av dekorativa julgranskulor. Saken var bara den att när det väl började mörkna började även graderna på termometern att sjunka celcius efter celcius, och med hackande tänder och blåfrusna händer började jag och Månsson genast att skynda på stegen för att uppsöka värme i någon av de intilliggande försäljningsbodarna. Den tilltagande kylan resulterade snart i att vi i ren desperation kände oss mer eller mindre tvingade att minutiöst noga inspektera häpnadsväckande tomtedräkter i storlek 120 centilong, men vad gör man inte för lite värme? Det var inte förrän vi traskat runt över hela Tivoli som vi till vår stora glädje (och ännu större häpnad) slutligen kunde parkera framför en värmande sprakande brasa. Det kallar jag julmys av rang.

Efter ett tag började vi känna oss klara med Tivolis julmarknad och valde att återvända bort till bilen för en reträtt mot bron och Malmö, men först var vi helt enkelt tvungna att göra en avstickare bort till Bottle Shop. Under muntra tillrop och skönsång till radioreklamen 93 sekunder ifrån bron kände vi oss alldeles oslagbara, men när det började gå upp för oss att vi passerat Superbrugsen inte mindre än två gånger förstod vi också att vårt lokalsinne var ordentligt bristfälligt och att danskarnas vägskyltar inte var mycket att lita på. Bottle Shop var och förblev borta - och det var uppenbarligen långt mer avlägset än de 93 sekunderna.
Danskar - vilket märkligt släkte.

Hur bra är den inte?


En ocensurerad lussevaka

Det hela började med att vi anslöt för förfest i Chris brors lägenhet i Eslöv, och från den sekunden kunde grannarna hälsa hem med den tidigare lugna gatan som de vant sig att kalla hemma. Plötsligt förvandlades lägenheten nämligen till skådeplats för vilt krökande blandat med högljudda tillrop från de otaliga tjejer som nu skulle göra sig i ordning för kvällens eskapader. Ljudvolymen var hög, och till tonerna från Mando som hastigt avbröts av Whine up skruvades den upp ännu mer.

I takt med alkoholintaget och att Jhuberly med bror anslöt tillsammans med Elfsborgs spanska nyförvärv fick förfesten en helt ny dimension som kom att innehålla allsång med snapsvisor och en och annan ton till Jacksons Smooth criminal. Vad som snart stod klart var vem av oss som var vassast på det där med snapsvisor, för i detta ögonblick förstod vi alla att de av oss som är skolade med Linns beryktade sånghäfte befinner sig ljusår ifrån alla andra. Avundsjuka blickar riktades mot mig och Tozz när vi stämde in i allt ifrån Spritbolaget till den alltid lika förvirrande självmordshunden på den alltid lika bortglömda våningen, och Nadja som inte ville vara sämre började genast stämma in i sina väldigt icke-rumsrena versioner av likasinnade melodier. Det måste minst sagt varit en traumatisk upplevelse för de stackars grannarna.

Snapsvisorna blandades med nostalgiska tillbakablickar till dagarna i ettan då Nadja, Chris och jag något alkoholpåverkade svävade över Stehags gator och upprymda och glada lovordade livet och dess underbara upplevelser. I nästa sekund fick jag toadörren uppslagen i huvudet av Tozz, och plötsligt drabbades vi båda av akut saknad efter våra vänner i Australien. Saknaden tog sig så markanta uttryck att vi ärligt övervägde att ringa ett samtal ner till resenärerna, men efter att vi nåtts av insikten att
1) vi inte hade deras nya nummer
2) det hade blivit jäkligt dyrt
och 3) klockan hade varit något helt annat hos dom än den var hemma hos oss, så fick vi helt enkelt nöja oss med att ta en duobild att skicka över länk. All ära till dagens teknik!

Vi hade nu kommit till den del av kvällen då det var dags att dra vidare till Jägers, vilket kom att resultera i en högljudd biltur där vi unisont stämde in i "för vi ska ta studenten" och allsköns trallvänliga melodier. Väl på Jäggan valde jag och Chris att följa upp vårt pågående tema med vår numera klassiska studentdans, och efter att vi shejkat satan hela natten var det dags att bege sig hemåt för drygt 4,5 timmes sömn innan det åter var dags att stiga upp och bakfull och jävlig infinna sig i aulan på Berga. Ja, fortsättningen känner ni ju redan till, så för att runda av det lite fint var det en högst nöjsam afton som resulterade i en mängd foton som finns till allmän beskådning på bilddagboken och Facebook. Mycket nöje!

image88

Sankta Lucia

Kvällens föreställning i form av Zorba på Malmö Opera inleddes precis så anmärkningsvärt som det bara var möjligt. Tidsoptimister som vi är var vi naturligtvis på tok för sent ute, och samlingstiden 18.40 var bara att glömma. I all hast kastade vi oss in i bussen mot Triangeln, vartefter vi utförde en hastig språngmarsch i riktning mot operahuset för att därefter ställa till med en ordentlig scen borta vid trafikljuset. För vår inre syn kunde vi se diverse scenarion framför oss, och när vi som bäst började befara att föreställningen skulle vara igång samtidigt som vi skulle göra en utmärkande dunderentré valde vi att pinna på i en ytterligare växel. Med andan i halsen och med rosiga kinder störtade vi in genom dörrarna på operan, bara just för att
1) utbryta diverse komplikationer med foajepersonalen på grund av avsaknaden av våra biljetter
och 2) bli ordentligt uttittade av de ordentligt uppklädda pantertanterna

Knappt hann vi reagera förrän lärar-Marie kommer nedglidande för trappan som en annan galapremiärs-wannabe, och då hon med våra biljetter i högsta hugg gjorde det klart för oss att "det ju var roligt att vi alla hade lyckats komma hit innan det hela började".
Själva föreställningen var mer som en musikal än opera (inte för att jag är särskilt gammal i gamet, men medräknat West Side Story så var ju detta i alla fall mitt andra besök på Storan), och det var en schysst story som dock hade en aningen diffus innebörd vissa stunder. Summa summarum ett kul torsdagsnöje.

Nu är det bestämt dags att tänka på refrängen (hjälp, innefattar mitt vokabulär verkligen sådana uttryck?!), och det ska verkligen bli skönt att ta igen de senaste nätternas förlorade sömn. Imorgon betyder ledigt för SP3C, och det betyder också att jag kommer sova ut ordentligt och därmed kan unna mig ett OC-avsnitt innan det är dags att släcka ner. Imorgon publiceras den ocensurerade lussevaksrapporten, så häng på låset bäst ni kan så länge.


Bakfyllans intåg

Med tanke på gårdagens galej blev det en snabb visit på Berga innan jag var mer eller mindre tvungen att åka hem. Då jag vid uppvaknandet fortfarande befann mig i icke nyktert tillstånd hanns det med luciatåg och en historialektion innan jag slutligen stod framåtlutad över skoltoaletten och vände ut och in på min mages innandömen.
I vilket fall så var det en högst nöjsam kväll igår, och en mer detaljerad redogörelse dyker upp någon gång i afton alternativt imorgon bitti. Just nu tampas jag nämligen med den allt tyngre frågan hur jag ska lyckas bli pigg och energisk inför operan ikväll. Halleda.


En glittrande lillördag

Efter en snabb panikshopping börjar bitarna nu falla på plats. Faktum är att jag, tro det eller ej, äntligen har bestämt mig för kvällens outfit och för tillfället partyladdar jag med lite Destination unknown och Danko Jones. Kontraster är gjorda för att skapas.
Veckan vi befinner oss i är minst sagt händelserik, och kanske framför allt ytterst kulturell. Igår var det ju 500-showen i Lund och imorgon blir det Zorba i Malmö. Men jisses, godkväll och adjöss med kulturen så länge - ikväll blir det snäppet vassare med lussevaka som fasen. I natt dansar ingen nykter, glad lucia på er så länge!

Så var det måndag igen...

100% osminkat, piercingbekännelser efter ett avslöjande Klodvig, besök hos syrran på sjukhuset och stenhård fys på kvällens träning är historien om min dag. Inte ett dugg om Nobel. Jag kommer att ha ont när jag vaknar imorgon.


En himmelsk drog

Kvällen igår var bland de mest underbara i hela mitt liv. Just nu vill jag inget hellre än att åka tillbaka till igår, ha förmågan att stanna tiden och vara kvar i lyckoruset ungefär för alltid.

Det hela började med att jag och Emmi uppspelta och ivriga hoppade på tåget över till Köpenhamn, och där tänkte vi inleda vår afton med någon fin restaurang, precis som vi hade bestämt. Det var ungefär när vi hoppade av i den danska huvudstaden som det började gå upp för oss att våra planer fick se sig totalt sönderkrossade om vi ville hinna med något käk innan det var dags för resans egentliga syfte, och något desperata och tidspressade hamnade vi något oväntat på BK. Så var det med de storslagna planerna.
Inne på BK gjorde vi verkligen succé. Maestro-kortet gick ut i strejk, jag lyckades vända upp och ner på glaset och hälla ut Fanta över mig och halva golvet, vi var nödgade att uppsöka den räligaste toan ever och efter mina steg på det läskdränkta golvet lyckades jag fastna med skorna i ett par servetter täckta med den omisskännliga matkedjeloggan. Ni förstår själva, svenskar i Danmark är ett lustigt släkte.

Efter strapatserna på BK skyndade vi vidare bort mot hållplatsen för buss nummer 15, och på väg dit hade vi förmånen att kunna springa i takt till indianmusikanternas muntra stämmor. Framme vid bussen började vi förstå
att vi nu var riktigt nära, och när vi dessutom möttes av otaliga uppspelta (läs svenska) likasinnade gick det upp för oss att det skulle bli en yster men knökfull busstur. Plötsligt var vi ombord - Emmi balanserade med livet som insats på den icke fullt så ändamålsenliga bagageplatån och jag befann mig omringad och svimfärdig i ett enda stort folkvimmel. Vi blev bjudna på skumma karameller som vi till en början trodde var knark, alla var vi upprymda och exalterade inför vad som komma skulle och alla var vi på väg mot ett och samma mål. KB-hallen, där Sveriges bästa rockband väntade.

I KB-hallen var det fullt av liv och rörelse. I samband med vår ankomst styrde vi genast stegen bort mot foaje-baren där det inhandlades förfriskningar, och sedan var det dags att sälla sig till publikhavet och invänta konserten.
Inne bland folket mötte vi upp Patrik, Sabina, Olof och Carro, och tillsammans skruvade vi upp förväntningarna till max. Ungefär i samma veva beslagtogs Sabinas kamera, och trots att hon gjorde allt vad hon kunde för att tala förstånd med den tjuriga vakten så gav det inget resultat.
Klockan hade nu passerat utsatt tid och nu började man nästan hoppa likt en ivrig duracellkanin för att de skulle äntra scenen. Plötsligt fylldes KB-hallen av ett enda stort jubel, introt till Berlin började spelas och nu var det dags.
Nu var de här - vårt älskade kent!

De närmaste timmarna genomsyrades av en känsla så stor och fantastisk att det inte finns ord nog att beskriva den med. Stunden jag väntat och drömt om i flera år var här och nu, det som från början varit så avlägset befann sig just nu mitt framför mina ögon. Det var som ett enda euforiskt lyckopiller - det existerade inget annat än denna underbara musik och fantastiska texter, och man kunde inte göra annat än att hoppa runt som en limegrön guttaperkaboll. Låt efter låt fortskred i ett vidunderligt skimmer, och när de spelade 747 var jag precis en mikrometer ifrån att börja gråta. Sen var det Mannen, och framförallt extraverserna. Mer behöver knappast sägas. Jag vill tillbaka, låt tiden gå fort till den 22 mars då vi ses igen...

image85

Underbart

Jäklar, det här lyckoruset kommer jag leva på länge!
Ta mig tillbaks - nu, genast!

Musik non stop

Just nu upptas min sinnesstämning av största möjliga lycka, eufori och glädje på en och samma gång. Uppladdningen är i full gång, och om ungefär sju timmar står vi där med våra likasinnade i Köpenhamn och väntar på att dom ska äntra scenen. Just nu spelas Hagnesta för fulla muggar, och en vidunderlig känsla av att inte kunna sitta still genomsyrar hela mitt tillstånd. Det, mina vänner, är pepp som satan!

image84

Uppkommande fredagsmys

Det här kan mycket möjligt vara den slappaste dagen på mycket länge. Efter Maries lektion (som faktiskt, tro det eller ej, var helt okey) så blev det korridorsförhandling med Stigge som resulterade i inställd lektion. Med andra ord har jag haft schemalagd undervisning mellan 9.50 till 11.10. Det är ju synd att klaga.

Snart bär det vidare in till Malmö för shopping och mysdag med Nisse. Min abstinens och saknad efter denna ljuvliga trelleborgare vet inga gränser - det var alldeles för länge sedan som man såg skymten av den lilla filuren, och en återkomst till Geschnisse/Geschlinda-humorn är av högsta prioritet.
Förresten börjar jag ana ett samband mellan de för tillfället högfrekventa mötena med diverse Fight-töser, och min teori om varför har sakta men säkert börjat gå upp för mig. Idag är det nämligen precis ett år sedan EM drog igång, och i förrigår var det precis ett år sedan vi checkade in på Sege.
Jag antar att åminnelsen av dessa datum utlöser nån slags mekanism som får en hel del av de inblandade att befinna sig på samma plats vid samma tidpunkt. Igår träffade vi på fröken Wessman i HM-butiken på Nova, idag blir det socialiserande med fröken Nilsson och på söndag står vårt Oxie mot fröken Engdahls Lödde Vikings i en högst prestigefylld match. Må bästa kvinna vinna.

En hejdundrande afton

När jag vaknade imorse var jag fortfarande totalt ovetandes om vad som komma skulle. I den sekund som jag slog upp mina ögon och sömndrucket mötte dagens ljus hade jag ingen aning om att jag och fröken Dahlqvist ett antal timmar senare skulle spendera över en timme på en bilverkstad, skrika högt åt smärtande skoskav och framåt kvällen tappert kämpa oss igenom la grand finale på Eslövs quiznight.
För att återge en något mer detaljerad redogörelse av kvällens eskapader så kan man sammanfatta vår storslagna succé i ett par numera klassiska höjdpunkter som samtliga slutade med diskvalificering

  • Emmis heroiska insats under trestegstävlingen då hon med ihopbundna ben lyckades fuska så mycket att hon helt utan förvarning ramlade omkull mellan borden
  • Nillas imitation av den för henne helt okände Sean Connery då hon på grund av sin plötsliga tunghäfta och tilltagande hjärnsläpp blev både utskrattad och diskad
  • Undertecknads bevis på geografiska kunskaper då jag ståendes på en stol med ryggen mot en gigantisk overhead-Skånekarta utnämnde Harlösa till Skånes metropol

Lag Sextanten kommer med allra största sannolikhet att bli ordentligt synade inför nästa visit i Gästgivarens muntra atmosfär.


Brainstorm

Ett otroligt skönt slut på en otroligt seg dag. Ibland undrar man verkligen om det gamla ordspråket stämmer, om det verkligen är så att man faktiskt lär sig något nytt varje dag. Jag vet att denna diskussionen har varit uppe någon gång innan, men ibland är man faktiskt berättigad att ha ett par tre stycken frågetecken i huvudet. Jag antar att kontentan av det hela hamnar någonstans vid det att man på något vänster ständigt snappar upp kunskap och visdom utan att man egentligen tänker på det, och förhåller det sig på detta sätt så kommer man med allra största sannolikhet vara lite smartare och lite klokare imorgon vid denna tidpunkt. Jag låter det vara osagt så länge.

Månadens sportkrönika

Den 4 december år 2007 inträffade det något historiskt inom svensk idrott. Idag blev nämligen Anja Pärsson den förste någonsin att vinna bragdguldet för andra året i rad. Även om Björn Borg, Stenmark och J.O Waldner även dom kan sälla sig till "två-medaljsskaran" så kan dom ändå inte mäta sig med Pärsson - på det här sättet har Anja visat prov på att tjejer verkligen kan och att girlpower är ett begrepp som sträcker sig långt mycket längre än kryddpoptjejernas ledord under 90-talets andra hälft.

För att raskt övergå till mitt hjärtas sanna kärlek gör vi bäst i att bege oss till planen där termer som stürmer, gurkburk och Linells Lakejer är mer regler än undantag. För närvarande bedöms nämligen de svenska damerna, det leende landslaget, ha en "drömchans" att kunna ta sig till OS-kval utan att ens behöva spela. Det hela hänger ju som bekant på Rysslands, Tysklands, Frankrikes och Ungerns framfart under pågående VM. Förutom att mitt indiehjärta slår och slår och slår, så klappar det även varmt för den blågula fanan. Det hade varit riktigt kul att kunna heja på i slutet av mars.

I skrivandets stund är det väl ingen som kunnat undgå dramatiken och rubrikerna kring Ljubomir Vranjes. Nu står det klart att det inte blir något EM för hans del, men även om det känns tråkigt att inte kunna se fram emot några otroligt skickliga och till synes omöjliga mål från dennes sida så måste jag ändå säga att jag förstår beslutet helt till fullo. Tills vidare kan jag bara hoppas att han snart kommer att återhämta sig, och att min flygande köttbullsfavorit snart är tillbaka på planen igen.


image83


 


Systematisk självömkan, del I

På det hela taget har det varit en ganska trevlig dag. Väldigt ganska trevlig på sina håll, och även om jag från och till känt mig sjukast och krassligast i världen så har det inte riktigt funnits utrymme för några dalgångar. Nu, däremot, när jag har tid att känna efter hur förkyld jag egentligen är så kommer alla känslorna på en och samma gång. Därför har jag enväldigt utsett denna dag till den officiella tycka-synd-om-linda-dagen, och en sådan dag betyder bekymmerslöst och avkopplande filmmys i form av Romeo och Julia. Min nasala stämma och mina förkylningssvullna ögon börjar redan nu kännas något lite bättre.

Medicinsk grundkurs

Befinner mig för närvarande i OPs otroligt komfortabla datasal. Men nej, nu blir jag ombedd att avlägsna mig. Punkt slut.

För allas kännedom

Min mor är nu informerad om den nya mobilen, och jag måste säga att hon tog det hela förvånansvärt bra. Nästan för bra faktiskt. Till skillnad från att förvandlas till en ursinnig modersgestalt med konservativa tankegångar blev reaktionen nästan ingen alls. Det mest uppseendeväckande som inträffade var väl således att hon nickade förstående samtidigt som hon iklädde sig ett otroligt oattraktivt hårband som hon hittade bland gömmorna någonstans i skåpet - med allra största sannolikhet i den del av skåpet vars innehåll redan för länge sedan har passerat sitt bäst-före-datum. Jag älskar min mamma. Riktigt, riktigt mycket.

image82

Mobiliserad

Så var det måndag igen, min förkylning har blivit tusenmiljoners gånger värre och jag har en afton med medicinrelaterad research att se fram emot. På det hela taget kunde det varit mycket, mycket värre.

Igårkväll kom mamma och pappa hem från sina utlandsstrapatser - för pappas del var det i sällskap med en polsk judemössa och för mammas var det tillsammans med en kavalkad av strumpor. Mina föräldrar har helt klart olika uppfattningar om kulturella erfarenheter, men summa summarum hade de haft en trevlig tripp tillsammans. Jag unnar dom verkligen att bara komma bort ett tag, det är nog trots allt svårare än vad man tror att hålla ordning på en hel familj med vitt skilda intressen.

Även om det nu har gått ett dygn så har jag fortfarande inte vågat berätta för mamma om mitt införskaffande av den nya mobilen. Ni hörde rätt, igårkväll skaffade jag en ny följeslagare i form av en
W660i, och även om jag personligen har insett det direkt geniala i det hela så är jag inte fullt så övertygad om att min mor gör det samma. Bekännelsen bör nog ske så smidigt som möjligt, och därför gör jag nog bäst i att fundera ut en idiotsäker plan. Jag har ungefär precis en och en halv timme på mig, och tillsammans med en rad förnuftiga argument i bagaget borde jag faktiskt kunna komma på något riktigt bra. Wish me good luck.


2 december

Fruktansvärt effektiv har jag varit denna morgon, den första adventssöndagen år 2007. Vad jag däremot alldeles har glömt bort är att tända det där första ljuset i adventsljusstaken, och nu när jag tänker efter har jag även glömt att tända två steg på datumljuset. Det är lätt att man glömmer sånt när man är ensam hemma och resten av familjen har gett sig ut i världen. Kanske lite grand i överkant, med tanke på att min syster antagligen bara är i Lund, men mammsen och pappsen agerar ju faktiskt kosmopoliter i Berlin.
Deras resa har hittills resulterat i ett antal fyllesms från en något överförfriskad mamma Bromèe, och efter att hon skickat iväg textrader i stil med Hej, sitter på en bar med tio andra och ska ta en irish nu. Hur går Idol? Puss och skål! och kanske allra helst Nu har jag snart en flirt med dragspelaren, en riktig smörsångare är det väl inte konstigt att jag som förnuftig dotter börjar oroa mig. Fast det förstås, den där biologiska genen verkar inte vara recessiv.
Idag är det match mot Gubbarna/Wargo, och efter att vi mött landskronabor är det dags för teatern 123 Schtunk, Rich man poor man i Malmö. En fullbokad söndag, med andra ord, och förhoppningsvis ska det hinnas med lite julklappshandel mellan dessa programpunkter. På gensyn.

Edit 23.42

Jag känner fullständig tomhet och är makalöst rastlös.
Och så saknar jag dig som fan. Jag hatar farväl.

Titteliture till nu

Så var vi inne i december, adventsljusstakarna lyser med sin betryggande flamma i var mans fönster och det är bara 23 dagar kvar till julafton. Tiden går läskigt fort just nu - det känns som om det var igår som man satt där den 23 december 2006 och kämpade med paketinslagningen, ett problem som väl aldrig mer kommer bli aktuellt efter min pedantiska lärdom under praktiktiden på Douglas. I år kommer det verkligen bli andra bullar.
Om ungefär en timme ska jag bänka mig framför tvn för att kolla premiäravsnittet av årets julkalender
En riktig jul. Om jag sedan pliktskyldigt och maniskt kommer att följa resterande avsnitt återstår att se. De senaste årens julkalendrar har ju inte varit mycket att hurra för, det kan väl de flesta hålla med om. Annat var det på den gamla goda tiden då kalendrar som Jul i Kapernaum, Sunes jul, Håll huvudet kallt, Tomtemaskinen och framför allt Mysteriet på Greveholm äntrade tv-rutan. Då var det kvalitet på decembermånaden och då kunde man verkligen urskilja den riktiga julstämningen med alla de förberedelser som julen faktiskt innebär.
Jag antar att det är orättvist att jämföra övriga upplagor med ett mästerverk som Greveholm, men jag är glad att jag tillhör den generation som om några år kommer att kunna minnas tillbaka till de gamla godingarna, och inte minst till den tid då SVT fortfarande hade förmågan att leverera. Ungefär från och med Julens hjältar -99 var det ju onekligen någonting som började gå ordentligt utför.
Trots det hyser jag ändå något slags hopp till årets upplaga av julkalendern, och jag hoppas å alla förväntansfulla barnahjärtans vägnar att den faktiskt gör sig förtjänt av det. Den som lever får se.