Kläder efter väder

Det märks att det börjar gå mot mörkare tider. Imorse när vi kom till jobbet fick vi skrapa rutorna på firmabilen, senare på eftermiddagen ringde mamma från Turkiet och gav en uppdatering ifrån solstolen. Inte helt okej.

Everything's tuesday

Idag har det varit en riktigt härlig dag. Det inleddes imorse i form av frukost på Waynes med fina Linda, och det blev en stund av reserelaterat snack & skratt och en hel del livsuppdateringar. De mest konkreta slutsatserna vi kom fram till var ungefär att man gör helt rätt i att skita i vad andra ska tycka om ens val i livet - om det så handlar om universitetet eller ej - och att man borde lyssna mer till vad ens hjärta säger. Det tycker jag är en tanke som vi alla borde bära med oss.


Tisdagskvällen har sedan fortsatt som en härlig sådan tillsammans med min kursare Cecilia. Kanske borde jag förresten säga före detta kursare, eftersom jag ju som bekant har hoppat av hela grejen, men i vilket fall som helst hade vi en himla trevlig kväll med lite fönstershopping och en vegetarisk lasagne på Ebbas. Emellan skrattsalvorna lyckades vi beta av ämnen som alltifrån makabra könsförvirringar till anekdoter inom serviceyrket, och när det senare var dags att vända hemåt blåste höstvinden riktigt kyligt och skar igenom ben och märg. Det märks att hösten kommit hit på riktigt.


Hösten när den är som bäst

Idag har jag tillbringat måndagskvällen tillsammans med mina juridikpolare i Jessicas genommysiga lusthus. Vi hade, med allra största säkerhet, ett alldeles klockrent exemplar av en höstkväll när den är som allra bäst. Det var rykande hett te, hemmagjorda scones, underhållande livsuppdateringar och skratt så det nästan gjorde ont i magen. Levande ljus medan regnet smattrade mot lusthustaket. Hur trevligt som helst!

I detta nu är det läggdags och dags att logga ut för dagen. Imorgonbitti väntar frukostdejt och resesnack med
Linda, och eftersom fröken Tellström snart kommer bege sig av till Malaysia står jag gärna till tjänst med lite restips och berättelser. Dessutom är jag ruggigt nyfiken på att höra om hennes tågluffsäventyr hon var med om nu i somras, så det blir nog en väldigt trevlig pratstund! Godnatt på er så länge.

28 september

Idag är det precis exakt ett år sedan jag och Martina klev ombord på flyget och begav oss iväg till Sydostasien och mitt livs (hittills!) största äventyr. Det är alldeles galet vad tiden har gått fort, och de underbara månaderna vi hade i Asien kommer jag aldrig någonsin att glömma.








F*ck

I detta nu befinner jag mig i en djup, djup sorg. Efter en hel dag på jobbet då jag slutligen hoppade av tåget hemma i Lund och skulle börja trampa hemåt hade nämligen något rakt horribelt inträffat. Där fanns inte längre någonting att trampa hemåt på. Min cykel var stulen. Puts väck och för alltid borta.
Just nu känns det lite grann som om jag mest av allt bara skulle vilja gråta högt och utan gränser.
Jag är så arg och ledsen att jag inte ens orkar laga mat, därför sitter jag i detta nu och dricker kaffe och knaprar på en halvtorr brödkant. Må du ruttna i helvetet, cykeltjuven, och må all världens olycka ramla ner på dina axlar.

Playing with fire

Så var vi framme vid helgen igen. Igår var det fredagsmys efter jobb, vilket innebar att jag och Björn avnjöt en romantisk middag på en sushirestaurang, vartefter vi stressade iväg för att med andan i halsen anlända till bion redan en timme innan filmen började. Det var visst någon som hade kollat fel på biljetterna (eller kanske inte kollat alls), och det ryktas om att det var jag. Därmed riskerade vi alltså inte att komma för sent, och vid utsatt tid befann vi oss sedan i biosalongen för kvällens höjdpunkt i form av Flickan som lekte med elden. Ruggigt, ruggigt bra alltså, och med tanke på att den tredje och sista filmen i trilogin kommer ut redan i november gör jag nog bäst i att läsa boken snart också. Jag har liksom sparat på den sedan jag läste ut tvåan nu i somras - just för att böckerna är så läskigt bra att jag inte vill att dom tar slut.


Idag har även den sista lördagen för året avverkats på djurparken. Vi har haft alltifrån mastodontbeställningar på ett okänt antal sallader till försvunna barn och djupa samtal om livet i stort. Jag och Emelie kom nämligen fram till att det hela handlar om att man titt som tätt kan känna att man har en plikt, och det pliktmässiga i detta kan nog kanske utgöra livets själva mening. Närmare spekulationer kring detta förväntas följas upp under kommande sommar då det återigen blir dags att slå upp Björnbergets portar, fram tills dess så låter vi det vara osagt.


Ett stycke färdlektyr

Som ni säkert redan känner till så är jag en nästintill tvättäkta kandidat till den utomordentliga resenörden. Jag läser (nästan allt) jag kommer över, min absoluta favoritkanal stavas Travel Channel, jag samlar livspoäng och känner ett ständigt sug att bege mig ut i världen och jag fascineras ständigt av reserelaterade berättelser och reportage. Därför prenumererar jag bland annat på tidningen Vagabond, och i deras nyhetsbrev kom det ett utskick om ett reportage som en viss Stieg Larsson hade skrivit 1987. En viss Stieg Larsson som är en av mina absoluta författarfavoriter (om det ens är ett ord?) och vars reseskildring handlade om min absoluta drömresa. Stieg Larsson längs Transsibiriska järnvägen. Jackpot - på en torsdag!

Working class hero

De senaste dagarna har det hänt så mycket att jag inte hunnit skriva. Jag har varit med om en sönderstressad och ordentligt underbemannad helg på djurparken, det har bowlats i Malmö och slagits på tok för lite strikar, jag har blivit anställd och gått en utbildning på Nespresso (och känner numera till en hel del rolig kuriosa om just kaffe), jag har tokstädat på jobb och farit fram med Sirafan-hinkar i båda nävarna och sen så blev det tisdag. Och så har jag berikats med ytterligare ett nytt jobb. Helt av bara farten, liksom.

Igårkväll var det dessutom den mest underbara kvällen på mycket, mycket länge. Björn hade nämligen fått glädjande besked om att han kommer bli stationerad på flygplatsen i Ängelholm när han är klar med flygledarutbildningen på Sturup, och det faktum att han blir kvar här i Skåne gjorde mig så otroligt och gränslöst överlycklig. Detta firade vi på fin restaurang med magiskt god mat, och det var verkligen en alldeles underbar afton. Livet kan knappast bli mycket bättre än så här just nu.


YES!

Knappt hann jag komma hem från dagens anställningsintervju förrän telefonen ringde och jag fick ett jobb. Nu har jag alltså både ett jobb som är 100% spikat och ett annat som jag får besked om i nästa vecka. Två möjliga jobb på bara några dagar - fanns det inte nåt som hette lågkonjunktur?

Att göra en torsdag

Godmorgon bloggen. Hade otroligt svårt att somna under natten, men nu är jag i vilket fall pigg och vaken och redo för att ta itu med dagen. Schemat för idag ser ut som följande:

Idag är det dessutom exakt precis ett år sedan som jag, långt om länge, tog mitt körkort. Tänk vad tiden går.


Sådant som jag gillar med hösten

Sommaren har passerat och hösten tagit vid. Det känns i vinden, det syns på träden och det hörs lite i luften. Det är en känsla av förändring, som om naturen liksom förbereder sig för mörkare tider och kyligare temperaturer. Just nu är det verkligen som att man kan ta på förändringen som kommer. Nu ikväll var jag ute i Skrylle och gick en lång runda, och det var verkligen hur härligt som helst att bara stega vidare och njuta av kvällssolen. Mycket snart kommer det att bli betydligt kallare och blåsigare, men fram till dess passar jag på att njuta. Än finns det dagar kvar med solsken.



Mitt liv som sysslolös, del I

Min nya tillvaro - med mer fritid än jag någonsin har varit med om - kommer nu att ta sin början. Framtiden är ganska oviss de närmaste månaderna här framöver, så det gäller att jag är påhittig som jäkeln för att få det att gå runt. Jag kommer här och nu ha tid till allt sånt där man aldrig riktigt hunnit med tidigare, och från och med nu kommer jag att kunna ägna mig åt tidsfördriv så som:

  • bakning utav stenugnsbröd - egentligen vet jag inte riktigt vad det innebär, men jag är hyfsat säker på att detta kommer bli rätt klurigt i min lilla pentryugn - ska bli spännande att upptäcka!
  • handarbete snedstreck hantverk - ända sedan slöjdlektionerna på mellanstadiet då min lärare hävdade att jag inte kunde virka har jag (åtminstone en del av mig) haft en vilja att bevisa motsatsen
  • kvalitetslektyr och litteraturberikning - jag tänker alla de tunga titlar som man gång på gång intalar sig att man nån gång borde läsa men förmodligen aldrig kommer göra, jag tänker, typ, Dostojevskij och Frans Kafka och en himla massa annat. Förberedande manöver: fixa ett par glasögon
  • hemmakurs i spännande och främmande språk - häftigast hade varit att lära sig swahili, hindu eller tibetanska, men kanske borde man göra en avgränsning till nåt mera användbart?

Det känns som om jag kommer ha ett brett underlag för en massa uppdateringar framöver.


Beslutat

Efter en lång rad om och men har jag nu bestämt mig.
Jag kommer hoppa av.

...och ändå är jag inte nöjd

Jag trodde att jag var en sån som lyssnade till sitt hjärta och levde ut sina drömmar. En sån som gjorde saker, inte för att det förväntades av en, utan just för att man ville. Här sitter jag nu, med en påbörjad kandidatutbildning i samhällsplanering och med ett annalkande uppsving av akademiska meriter. Antagligen kommer jag till syvende och sist att hamna på Statistiska Centralbyrån och vända på papper och säga "hum". När jag i själva verket vill arbeta med människor, ha världen som arbetsfält och är en upplevelsenarko' utav rang. Vart gick det hela fel, liksom?

Ibland fattar man irrationella beslut som man sedan kommer ångra. Om det för detta fallet funnits en graderad tratt - som i Dantes La Divina Comedia - hade jag befunnit mig i botten. I våras var jag dum nog att välja utbildning med hjärna istället för med hjärta, och idag, ett par månader i efterhand, har jag fått skörda frukten av mitt feltramp. I sällskap med en ständig oro, med funderingar åt allsköns håll och kanter och med en känsla av nåt riktigt fel. Är detta början på min framtid eller bör jag ta till flykten?


Min verkliga passion i livet stavas upplevelser och resor. Att få möta andra människor, att få bjuda på sig själv och att få upptäcka kulturer. Det är så man lär sig bäst - både om sig själv och om världen i stort - och det sträcker sig långt längre än ett enformigt jobb på ett kontor. Min absoluta mardröm är att hamna på ett kontor, att likt fjättrad vid bojor köra samma gamla visa om och om igen. Så varför rör sig min värld allt mer skrämmande nära den där skrivbordsskylten?


Jag står nu vid ett vägskäl där jag måste välja sida. Ska jag fortsätta den upptrampade stigen för att det är det som man förväntar mig att göra, eller ska jag våga språnget utför klippan mot det som känns bättre att göra?


Kärleksmums

En urtrevlig middag i Bjärred följt av Idol och Ben & Jerrys med världens härligaste människa - kunde min fredag innehållit något bättre? Aldrig någonsin. Här snackar vi fredagsmys på hög nivå, mina kära vänner.

Fem månader idag - fem alldeles underbara månader, och bara början på nåt riktigt bra. Jag älskar dig, min Björn.



Copyright by
Jenny Sandberg


Nostalgia

I närvaro av mitt kritiska tillstånd - i sällskap med en fastställd släng av öroninflammation - tillbringar jag dagen med att käka penicillin och kolla gamla bilder. Kom över ett par guldkorn sedan jag gjorde mitt projektarbete i form av fjällvandringen 2007, och jisses vad jag måste göra det igen. Nästa sommar, jäkligt sugen!




En smärre språkförbistring

Igår när jag var sjuk (vilket enligt imperfektformen indikerar att jag idag mår något bättre!) såg jag till att göra sånt som man kan göra utan att förbruka allt för mycket energi. För mig stavades detta förströelse med min Sex and the City-box jag köpte i Vietnam. För ungefär 45 svenska kronor blev alla säsongerna mina, och samtidigt som jag börjar närma mig säsong nummer fem börjar det också, sakta men säkert, att dyka upp en hel del spännande extramaterial.

Det där med språkliga barriärer har visat sig vara långt mer underhållande än jag nånsin kunnat ana. Den huvudansvariga för boxens översättning har nämligen, helt enligt regelboken, översatt engelskan till precis det som han eller hon har trott att den har hört. Därmed har det skapats en hel del nya karaktärer, däribland Keri och Shalad (vilket vanligtvis ska utläsas som Carrie och Charlotte). Jag finner det hysteriskt roligt.

Skepsisoptimism

Jag tror att jag har blivit sjuk. Jag är nästan djuriskt trött, min hals har börjat smärta och så har jag ont i mina öron.

"Jaha, du har fått svininfluensan?!"

Nae. Jag vill tro att den gamla hederliga förkylningen fortfarande finns kvar.

Pompa och ståt för 2x20

En hejdundrandes 20-årsfest var dragplåstret i Stehag under gårdagskvällen. Födelsedagsbarnen i fråga (även om det var en bra bit i efterskott) var Nadja och Joakim, och det var riktigt, riktigt roligt att träffa alla dom man inte träffat på rätt länge. Vidare redogörelse blir nästan överflödigt - nu lämnar jag över till min kamera och låter bilderna berätta!








Nu är det fredagsmys

Den andra, riktiga dagen är avverkad på samhällsplaneringsprogrammet och vi börjar komma igång på riktigt. Känns riktigt intressant och kul att verkligen dra igång nu, och klassen verkar hur bra som helst med trevliga människor som det redan snackats och skrattats en hel del med. Som pricken över i:et har vi dessutom berikats med ett par riktigt festliga föreläsare - en svårförståelig, importerad dansk och ett sarkastiskt Långben/Einstein-original - som verkar hur grymma som helst.

Här och nu stavas agendan fredagsmys på restaurang med världens bästa pojkvän. Thailändskt står på menyn (enligt undertecknads önskemål!), och det ska bli hur gott som helst. Jag är mer eller mindre frälst efter månaderna i det österländska riket, och hur bra är det inte att man kan få ett smakprov av det asiatiska såhär i höstrusket på hemmaplan? Riktigt, riktigt bra -det tycker jag!


The autumn effect

Det regnar utanför mitt fönster, vinden den blåser och det är allmänt småruggigt. Det märks att hösten är på ingång nu - och snabbt har det gått. I och för sig har vi haft en hel del soliga dagar nu på sistone, men det har ändån liksom känts i luften. Löven har börjat skifta i olika nyanser, det har blivit mörkt allt tidigare på kvällarna och min teabstinens har börjat göra sig påmind. Ja, nog är det höst, alltid!

Även skolan och handbollen har dragit igång igen (det sistnämnda drog igång för säsongen nu igårkväll, och idag smärtar varenda muskel i min kropp något alldeles otroligt), och det är härligt att komma tillbaka till rutinerna igen. Både de nya och de gamla. Var ju som bekant iväg på busstur med nya klassen igår, och det blev en tur med Skånesightseeing, nya bekantskaper och fika på en åker. Idag är det dags för första föreläsningen och vi börjar inte förrän tre. Antar det är bäst att läsa igenom lite nu i förväg.

 


Dag ett

Första dagen är avklarad och jag har debuterat uppe på Geocentrum. Första dagen idag bestod mest av introduktion och upprop, och eftersom andra halvan av klasslistan på något mystiskt och ännu okänt sätt hade fallit bort, så tror förmodligen den nya klassen att jag heter Linda Brumm. Utdelning av kursplan och schema hann också betas av, och imorgon ska vi ut på bussutflykt. Nu drar det igång på riktigt.