Dr Alban

Idag har det genomförts ett belysande exempel på hur man kan gå till väga för att undvika en kulturkrock. Det har genomförts aktioner för att öka förståelsen mellan olika europeiska länder, och det har klarlagts såväl traditioner som kulinariska upplevelser. Vår tid på den internationella profilen har satt sina spår, och i år valde vi att fira FN-dagen på ett något annorlunda sätt och på eget initiativ. Idag, kära vänner, har jag blivit albaniserad.
Denna aktion tog sig en mängd olika uttryck och således även en hel del former. Allas våran alban Evelina valde att kartlägga de nationella skillnaderna på ett ytterst pedagogiskt sätt, och detta kom att innebära en hel del dvd-analyser av ett äkta albanskt bröllop.
Det som slog mig allra mest var den till synes oupphörliga dansen. Albaner är ett tämligen dansant folkslag som dansar både mycket och länge, gärna i sällskap med en servett i näven. Denna dans kan hålla på i otaliga timmar, och för att återföra det till ett än mer förklarande plan kan det liknas vid en period som sträcker sig mellan åtminstone fem kapitelspolningar. Det albanska bröllopet är alltså en storslagen fest och ett oförglömligt högtidsfirande, och kanske är det en tradition som även vi reserverade nordbor borde ta till oss. För vad har vi som kan mäta sig med det häpnadsväckande gatlopp där brudgummen springer likt en tapper gladiator för att undkomma slagen från ett okänt antal släktingar, eller för all del den känsla av högtid som bara den röda mattan kan framkalla? Förmodligen inte mycket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback